Bromsa i tid innan stressen blir skadlig

Livet kan ibland bjuda på motgångar och krävande situationer som gör oss stressade. För mycket och för långvarig stress kan leda till sjukdom som utmattningssyndrom. Om du har det stressigt och märker av varningssignaler som fysiska och psykiska symptom är det viktigt att du agerar för att minska risken att drabbas av utmattningssyndrom. Det finns flera sätt att dra i bromsen, här är några av dem.

Prioritera din återhämtning

Utmattningssyndrom har föregåtts av långvarig stress utan tillräcklig återhämtning. När du slappnar av och vilar kan din kropp och hjärna återhämta sig från stressen. Vilken avkoppling som är bäst för dig vet bara du. För en del handlar återhämtning om stillhet och lugn. Andra behöver fylla på med umgänge, aktiviteter och nöjen. Lyssna på dig själv och dina behov. Gör det som får dig att må bra igen.

Sov ordentligt

Du behöver cirka 7–8 timmars sömn per natt för att kunna återhämta dig från alla påfrestningar. Prioritera din sömn och försök att lägga dig och stiga upp vid samma tid alla dagar. Har du svårt att slappna av när du lägger dig kan du pröva att göra avslappningsövningar som hjälper dig att tömma huvudet och frigöra dig från spänningar.

Skriv ner vad som stressar dig

När du ser vad som orsakar stressen i ditt liv kan du också börja leta efter lösningar. Är det för mycket att göra på jobbet? Prata med din chef om din situation. Din arbetsgivare har ett ansvar för din arbetsmiljö, och det inkluderar i allra högsta grad stress.

Ta kontroll över dina tankar

Stress är inte bara att bli överbelastad av händelser och krav. Stress kommer även från tankar. Kroppen kan inte skilja stressiga tankar från stressiga händelser, och drar i gång samma stressreaktion vid båda situationerna. Det finns flera sätt att skapa distans till tankarna och få tillbaka lugnet. En beprövad och framgångsrik metod är medveten närvaro. Det är ett sätt att träna att släppa taget om tankarna och i stället fokusera på enkla saker i nuet.

Sök hjälp

Det kan vara svårt att motverka utmattningssyndrom helt på egen hand. Framför allt om du känner av de symtom som gör det tungt att planera och ta initiativ. Sök professionell hjälp, till exempel på via vårdcentral, för att få det stöd du behöver för att kunna vända din situation till det bättre.